Diezels sida

Tänk vilken underbar känsla det är att få åka och hämta hem en ljuvlig liten collievalp som man har längtat efter under så lång tid.
Vi hämtade vår lilla prins på alla hjärtans dag, lördagen den
14 februari 2009, en dag jag aldrig kommer att glömma!!
Att sitta där med honom i knät och se honom lägga huvudet på sned och titta  på mig med sina små underbara pepparkakeögon gjorde att han stal mitt hjärta bums på en gång.
Jag minns att jag satt där och funderade på vad livet hade tänkt med denna lilla raring.
Redan där och då kände jag att han skulle bli en klok collie
och det är något som han verkligen har levt upp till.

"Diezel"
Mild-Kachina´s Black Eagel

Född: 7 December 2008

Far:  "Rex" LP1 Springmist´s The Rednex  
Mor:  "Atena"  Mild-Kachina´s Atena Olivia Gold  

Diezel kommer från kenneln Mild Kachina som ligger i Järfälla Stockholm. Hans Mamma heter Atena och är en söt liten trefärgad colliefröken, som verkade vara mycket mån om sina valpar när vi var där och hälsade på första gången. Atena är kullsyster med Atlas, som är uppfödaren Brittas högra hand. Han står alltid vid hennes sida och skyddar henne genom att varna innan hon får sina epilepsianfall. Han är den första utbildade servishunden för epilepsi i Europa.
Som far till Atenas första valpkull hade Britta valt den ståtliga Rex.
Han kommer från kennel Springmist, som vi hade tänkt oss en valp ifrån, från första början.

 ♥

Som valp visade Diezel att han var en självständig kille som klara av saker på egen hand. Redan första kvällen gick han in och la sig i sin korg för att sova, medans husse och jag satt i ett annat rum vid TV:n. 
Det första han gjorde när han vaknade nästa dag, var att utforska gården. När han hittade kossorna tyckte han att det var bäst att skälla ut dem och tala om vem det var som skulle bestämma här på gården. 
Han har alltid varit en mycket lugn hund som stått stadigt med alla sina fyra tassar på jorden. Han förstörde inte många saker, utan höll sig till att bita i de leksaker och ben som vi tog fram åt honom. Och om man sa ifrån om något så räckte det oftast att säga ifrån en gång, då slutade han för det mesta.
Han visade tidigt att han var en mycket klok collie.
Ett exempel är när han var ca 12 veckor gammal: då jag hittade en liten nyfödd och iskall lammunge, som var nära att dö.
Fortare än kvickt fick denna lilla bebis komma in i värmen, i vårt hus.
Vi la henne framför ett element och det var precis som att Diezel förstod att hon var helt nerkyld. Han gick dit och la sig bredvid henne och värmde hennes lilla frusna kropp.
Tänk att en sån liten kille kunde vara så förståndig.
Det roligast av allt var att den lilla lammungen klarade sig fint, tack vare att hon fick hjälp i sista stund.

 ♥

Nu har Diezel blivit en mycket stilig collie på tre år. Han är så otroligt klok min fina colliepojke och snäll skulle kunna vara hans andra namn.  
Han är en lugn trygg och stabil kille, som inte blir rädd för saker i första taget och blir han rädd så rinner det mesta bara av honom.

 ♥

Diezel är verkligen en helt underbar sällskapshund och promenadkompis, men vi försöker ju även att aktivera oss på olika sätt. Förra hösten gick vi en rallylydnadskurs. Det var både roligt och lärorikt för oss båda.
Här hemma brukar vi försöka oss på att lägga ett spår lite då och då, vilket både Diezel och matte tycker är kul.

Vi brukar också vara med på collie-klubbens träffar. I våras fick prova på det här med viltspår. Det tänkte jag att vi skall testa lite mer såsmåningom när andan faller på.
Senaste träffen fick vi prova på weigh pull och se vad det var. Måste säga att jag tycker att det verkar vara en mycket bra träningsform.
När vi orkar och har tid brukar vi ta en tur till klubben för att träna lite och få lite social träning, vilket det annars inte blir så mycket av eftersom vi bor som vi gör.
I och med att han är så lugn av sig (vilket jag alltid tyckt varit jätteskönt) så har han inte så mycket tempo i sig. Matte får jobba stenhårt för att få "igång" honom och verkligen muta och bevisa för honom att det här med kontakt är kul och gott!!
Vi har försökt prova på lite av varje och jag har länge försökt att hitta "vad som är Diezels grej".

Här hemma på gården har vi ju får och tanken när vi skaffade Diezel var att det här med vallning skulle vara en bra aktivering. Tyvärr har det inte funnits några kurser i närheten här så vi har bara försökt lite på egen hand de första åren.
Men nu i somras tillbringade vi en helg på Mårtensby Gård utanför Uppsala. Vi fick en liten teorilektion och sen fick vi testa på riktig vallning i praktiken. Det var en mycket rolig och givande helg och så himla lärorikt. Instruktören hade hållit på med vallning sedan 1974. Hon var så duktig och det var så imponerande att se henne och hennes hundar.
Vi fick göra vallanlagstestet och detta klarade Diezel galant!!
På en poängskala från 0-5 så fick han en snittpoäng på 4,33, vilket var kanonbra.
På helhetsintrycket fick han kommentaren:
Mycket trevlig collie med bra fokus och balans.
Jag blev så himla glad när hon som höll i kursen sa att Diezel var en av de bästa colliesarna hon hade sett. Extra kul är det eftersom hon berättade att collie är en av de raser som har tappat allra mest av vallningen.
Det är så kul att vi äntligen har hittat Diezels grej, det här kommer vi verkligen att satsa på och jag är så otroligt stolt över min underbara collie-kille!!

Sedan vi var på vallningskursen så tycker jag att Diezel har blivit mer och mer motiverad till träning över lag.
Det börjar att gå bättre och bättre och har jag tillräckligt god belöning måste jag säga att han har blivit riktigt duktig. När vi tränar lydnad så tycker han nog att hindret är det som är bäst. Därför anmälde jag oss nu i höstas till en agillitykurs. Min tanke var att kanske få upp tempot lite på honom genom att göra något som han verkligen tycker är kul.
Det blev verkligen ett lyckokast och Diezel var hur taggad som helst inför varje kurstillfälle, så till våren hoppas vi på en fortsättningskurs.
För ett tag sedan gick vi även med i en sök-grupp, vilket är jättekul.
Det ska bli spännande att se hur Diezel kommer att utvecklas. Hur det kommer att gå med vallningen och de övriga träningsformerna.

 ♥

Den 17/4-2010 var vi i Västerås och gick MH tillsammans med hela Diezels kull. Han fick en 1:a på skott och i övrigt fina resultat som både vi, uppfödaren och hanhundsägaren kan vara stolta över.
Här är Diezels MH-diagram

 

I slutet av sommaren har vi tänkt att försöka ge oss på ett MT,
skall bli mycket spännande att se hur detta kommer att gå  =)

 På den här sidan vill jag även passa på att rikta ett särskilt tack till Diezels uppfödare Britta Blomqvist. Det känns verkligen helt underbart att ha en så fin och klok collie, som också är en så otroligt pålitlig och trogen vän. Jag är så otroligt glad och tacksam över att du ville sälja denna underbara hund till oss. Han har skänkt oss en enorm kärlek och så otroligt mycket glädje.